Snažíte se a přesto nehubnete? To se stává, příčinu není snadné odhalit.

Snažíte se zhubnout, ale stále vám to nejde? Přemýšlíte, co může být na vině a stále na nic nepřicházíte? Jak moc je důležité znát BMI index? Odpovíme vám.

Snažíte se a přesto nehubnete? To se stává, příčinu není snadné odhalit.

I když se mnohdy sebevíce snažíme, nedaří se nám zhubnout, i když cvičíme, jíme zdravě a snažíme se vyhýbat alkoholu. Každé tělo však funguje jinak a někdy není prostě jiné cesty, než se svěřit raději do rukou odborníků. Ti už si s vámi jistě poradí. Čím to může být a proč to někdy prostě nejde? Možná to všechno máte jen ve své hlavě.

health-1549627

Proč?

Tak tuhle otázku si během dietního režimu pokládá řada lidí. Někomu to zkrátka jde snadněji a někdo se mnohdy šíleně trápí a bezvýsledně. Odpověď je jednoduchá, každému z nás funguje zcela jinak metabolismus, zatímco někomu stačí malé změny a podaří se mu metabolismus nakopnout tak, že spaluje kalorie sám jako na běžícím páse, jinému se to nepodaří, i kdyby se on sám na tom běžícím páse ztrhal. Tak to prostě je a my s tím bohužel nic neuděláme. Výživový poradce si ale dokáže poradit i s tím nejtvrdohlavějším metabolismem. Jak to?

health-1-1327757

Má na to samozřejmě své metody. Odborník může za pomocí nejmodernějších technologií a postupů stanovit správný dietní program konkrétnímu člověku na míru. Základem ale vždy bývá orientační určení BMI indexu daného člověka. Tohle číslo je velmi důležité a ukazuje na to, jak na tom je konkrétní člověk se svou váhou. Může se tak zjistit podváha, obezita nebo nadváha, člověk se ale klidně může dozvědět, že je jeho váha zcela v normě, i když si to on sám o sobě třeba nemyslel.

Jak na číslo přijdeme?

BMI číslo se vypočítává z několika údajů. Pro snadnější určení čísla se využívá speciální kalkulačka BMI, kterou je možné nalézt běžně na internetu. Lékaři nebo výživoví poradci pak někdy používají i zastaralejší způsob, tedy počítání podle vzorečku. V obou případech je však nutné znát pohlaví, věk, váhu a výšku osoby, u které se snažíme číslo BMI zjistit.

Tohle číslo je sice pouze orientační a nelze se na něj stoprocentně spoléhat, i tak se může stát dobrým odrazovým můstkem a mnohé prozradí. Cesta k vytoužené postavě je sice občas klikatá, ale pokud vytrváte, do zdárného konce se jistě dostanete.